Από το Blogger.
RSS

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΑΣ

Οταν λέμε βότανο, εννοούμε ένα φυτό που δεν δημιουργεί ξύλινο κορμό και κάθε χειμώνα πεθαίνει αφήνοντας τη ρίζα στο έδαφος.
Τα βότανα είναι μια σημαντική πηγή καρικευμάτων για την προετοιμασία των τροφίμων και χρησιμοποιούνται από μάγειρες σε όλο τον κόσμο για να δώσουν άρωμα και νοστιμιά.


 
Επίσης τα βότανα μπορούν να συμπεριληφθούν σε καλλυντικά ή και ιατρικά προιόντα για αρωματικούς αλλά και θεραπευτικούς σκοπούς.

Στο παρελθόν αυτά τα θαυματουργά φυτά ήταν χρήσιμα και απαραίτητα σε πολλούς τομείς. Κυρίως για την παρασκευή φαγητών και γλυκών αλλά και σαν φυτικά συντηρητικά για το κρέας πρίν επινοηθεί η ψύξη. Ακόμα για την παρασκευή αρωμάτων, για τη βαφή και προστασία των υφασμάτων και κυρίως για την θεραπεία και πρόληψη ασθενειών.

Με το πέρασμα των χρόνων οι άνθρωποι έπαψαν να καλλιεργούν τα βότανα και προτίμησαν να τα αγοράζουν αποξηραμένα από τα καταστήματα. Σήμερα όλο και περισσότεροι επιστρέφουν στην καλλιέργεια των βοτάνων στον κήπο τους για να κερδίσουν τη φρεσκάδα και τη γευση του φρέσκου φυτού, αλλά και τη σιγουριάς της βιολογικής καλλιέργειας.




Απαραίτητες προυποθέσεις για την καλλιέργεια βοτάνων στον κήπο.

Ήλιος
Τα περισσότερα βόταν είναι εύκολο να καλλιεργηθούν στον κήπο μας, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη τοποθεσία. Ένα ηλιόλουστο σημείο που το φώς το βλέπει 6-8 ώρες τη μέρα είναι το κατάλληλότερο. Αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε ένα τέτοιο σημείο στον κήπο σας, πολλά βότανα ανέχονται την ελαφριά σκιά, αλλά η ανάπτυξη τους δεν είναι τόσο καλή.
Έδαφος
Τα βότανα μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε οποιοδήποτε καλό χώμα κήπου. Το χώμα δεν πρέπει να είναι πολύ όξινο ή αλκαλικό, αλλά ουδέτερο για να δούμε τα φυτά μας να ευδοκιμούν. Τα περισσότερα αρωματικά φυτά αναπτύσσονται καλύτερα όταν υπάρχει επαρκή οργανική ύλη αλλά δεν απαιτούν υψηλά γόνιμο έδαφος.
Πότισμα
Τα βότανα χρειάζονται αρκετό νερό για να μεγαλώσουν και να βγάλουν πλούσιο φύλλωμα αλλά ένας παράγοντας που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη είναι η αποστράγγιση του εδάφους. Κανένα από τα γνωστά βότανα εν ευδοκιμεί σε πολύ υγρό έδαφος γιαυτό πρίν τα φυτέψουμε είναι καλό να δημιουργησουμε ένα υπόστρωμα από βότσαλα, έτσι ώστε το νερό να αποστραγγίζετε και να μη στέκεται στη ρίζα του φυτού.
Παράσιτα
Λίγα έντομα και ασθένειες μπορούν να βλάψουν τα βότανα. Το έντονο άρωμα τους απωθεί τα παράσιτα και με λίγη προσοχή και έλεγχο των φυτών μπορούμε να τα προστατέψουμε και να καλλιεργήσουμε υγειή και πλούσια φυτά.

Δείτε εδώ πως να κάνετε ένα κάδο κομποστοποίησης!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις