Από το Blogger.
RSS

ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Υπάρχουν πάνω από 250 είδη αλόης στον κόσμο, οι περισσότερες εμφανίζονται στην Αφρική.
 Η αλόη βέρα, ή αλλιώς  Aloe barbadensis, είναι ένα φυτό με σχετικά εύκολη καλλιέργεια, που δεν απαιτεί μεγάλη φροντίδα, και ταιριάζει σε πολλά χώματα.  Είναι ημί-τροπικό φυτό και θα αντέξει σε εξωτερικό χώρο μόνο εάν εξασφαλίσετε ότι δε θα παγώσει το χειμώνα. Το γεγονός ότι αποτελείται από 95% νερό την κάνει ευάλωτη στο ψύχος.  Σε ένα θερμό κλίμα σαν της χώρας μας, θα ήταν καλό να φυτευτεί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΟΗΣ



Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης βέρας είναι γνωστές από την αρχαιότητα  και έχουν καταγραφεί  από την βιβλική εποχή.  Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αρκετών παθήσεων, ως αλοιφή για εγκαύματα, κοψίματα και εξανθήματα αλλά και ως συστατικό σε διάφορα παρασκευάσματα ομορφιάς.  Ο χυμός της αλόης είναι ένα παχύρευστο τζελ, το οποίο έχει θρεπτικές ιδιότητες και τρέφει το δέρμα.

Την αλόη βέρα συνήθως δεν τη βρίσκουμε σε σπόρους αλλά κόβουμε και φυτεύουμε μικρά νέα φυτά που μεγαλώνουν στη ρίζα του φυτού-μητέρα. Θα πρέπει να φυτευτεί στην ύπαιθρο τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο για μια σωστή ανάπτυξη, αλλά εάν  τη φυτέψουμε σε γλάστρα και την φροντίζουμε μέσα στο σπίτι η φύτευση μπορεί να γίνει όλο το χρόνο, εκτός των χειμερινών μηνών.

Τη φυτεύουμε σε βάθος 20-30 εκατοστών και η απόσταση μεταξύ των φυτών  θα πρέπει να είναι περίπου στα 50 εκατοστά.  Δε χρειάζεται πολύ νερό και το χειμώνα θα πρέπει να αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει τελείως ως που να το ξανά ποτίσουμε. Αν το ποτίσουμε υπερβολικά τα φύλλα του θα μαλακώσουν και θα αλλάξουν χρώμα. Χρειάζεται να περάσει πάνω από ένας χρόνος για να θεωρηθεί ώριμο το φυτό. Ανθίζει μία φορά το χρόνο με κίτρινα λουλούδια και τα φύλλα του είναι μυτερά με μήκος που φτάνει μέχρι και τα 60 εκατοστά. Το κόψιμο των φύλλων δεν προκαλεί βλάβη στο φυτό και είναι ένα φυτό που θα μας κρατήσει συντροφιά για πολλά χρόνια αν το φροντίσουμε σωστά.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις