Από το Blogger.
RSS

ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑΝ ΚΑΔΟ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ!

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία όπου τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλοι οργανισμοίαποσυντείθουν οργανικές ύλες όπως φύλλα, φλούδες φρούτων και λαχανικών, τσόφλια αυγών και άλλα υπολλείματα τροφών. Το τελικό προϊόν ονομάζεται κομπόστ και είναι ιδανικό χώμα για τα φυτά σας.

Αν και η διαδικασία κομποστοποίησης συμβαίνει φυσικά, μπορεί να βελτιωθεί και να επιταχυνθεί με την ανθρώπινη παρέμβαση.

Πως θα φτάξω ένα κάδο κομποστοποίησης;

Θα χρειαστείτε να αγοράσετε ένα κάδο πλαστικό ή να κατασκευάσετε ένα ξύλινο δοχείο με σανίδες. Φροντίστε να ανοίξετε αρκετές τρύπες για τον καλό αερισμό στο κάτω μέρος κατά προτίμηση, αλλά και να διαλέξετε μία απομονωμένη θέση στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας για να αποφύγετε την άσχημη μυρωδιά κατά την αποσύνθεση και τα υγρά που πιθανόν να τρέξουν. Ξεκινήστε τοποθετώντας ένα παχύ στρώμα από εφημερίδα ή ξερά φύλλα στον πάτο του κάδου κομποστοποίησης.
 
Πετάξετε μέσα όλα τα οργανικά σας σκουπίδια, όπως :
  • φύλλα που έχουν πέσει από τα φυτά σας
  • γρασίδι, τσουκνίδες, αγριόχορτα που βγάλατε από τον κήπο
  • φλούδες φρούτων και υπολλείματα λαχανικών
  • φακελάκια τσαγιού, κόκκους καφέ
  • χαρτοπετσέτες, εφημερίδες
  • θρυμματισμένα τσόφλια αυγών
  • πριονίδια, ροκανίδια
  • κοπριά φυτοφάγων ζώων
Προτιμήστε να αποφύγετε να πετάξετε στον κάδο κομποστοποίησης: πλαστικό, μέταλλο, κρέας, γαλακτοκομικά, περιττώματα γάτας ή σκύλου, μαγειρεμένο φαγητό,  στάχτες.

Ένα σωστό και ισορροπημένο μείγμα κομπόστ θα είναι καλό να αποτελείται από ίσα μέρη πράσινων και καφέ συστατικών.  Ανακατέψτε καλά τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε και φροντίστε να τα ανακατεύετε συχνά και να  καλύπτετε τα φρέσκα σκουπίδια που προσθέτετε για να βοηθήσετε τη γρήγορη κομποστοποίηση. Ένας άλλος τρόπος για να επιταχύνεται την διαδικασία της κομποστοποίησης είναι να ψιλοκόβεται τα οργανικά σκουπίδια πριν τα πετάξετε στον κάδο.
Το κομπόστ πρέπει να είναι ελαφρά νοτισμένο, όχι πολύ υγρό αλλά ούτε και  ξηρό.  Εάν ξεραθεί, ραντίστε με λίγο νερό και αντίστοιχα εαν είναι πολύ υγρό, ρίξτε μέσα χαρτί ή ξερά φύλλα.

Το κομπόστ σας αναμένεται να είναι έτοιμο για χρήση περίπου σε 2-4 μήνες , ο χρόνος εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, από το είδος και το μέγεθος των οργανικών υλών, για αυτό φροντίστε να τα κόψετε σε κομμάτια. Στα αρχικά στάδια της διαδικασίας το μείγμα θα τείνει να είναι θερμό. Αυτή την περίοδο αφήστε το να κάτσει και σε λιγότερο από 2 εβδομάδες που θα ξεκινήσει να κρυώνει, τότε καλό είναι να ανακατέψετε. Σε τακτά διαστήματα, αν αντέχετε την έντονη μυρωδιά, το μείγμα θα πρέπει να ανακατεύεται για αερισμό.

Όταν τα συστατικά πάρουν ένα καφέ σκούρο χρώμα και έχουν μια γήινη μυρωδιά, τότε η διαδικασία της κομποστοποίησης έχει ολοκληρωθεί.  Σε αυτό το σημείο είναι καλό να αφήσετε το κομπόστ να ωριμάσει περίπου 2 μήνες πριν το χρησιμοποιήσετε στα φυτά σας. Το κομπόστ είναι χρυσός στα χέρια του κηπουρού. Μπορεί να ενισχύσει το σκληρό χώμα και να βελτιώσει τις συνθήκες καλλιέργειας στον κήπο σας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις