Από το Blogger.
RSS

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: 5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η κουζίνα είναι ο πιο πολυσύχναστος χώρος του σπιτιού. Ίσως και το καλύτερο μέρος για να λάβετε μέτρα που θα κάνουν τη ζωή σας πιο φυσική και θα εξοικονομήσουν άσκοπη ενέργεια.

Οι παρακάτω 5 τρόποι θα σας βοηθήσουν να κάνετε την κουζίνα σας πιο «πράσινη» και ταυτόχρονα να εξοικονομήσετε χρήματα.


Οι περισσότερες κουζίνες σήμερα είναι γεμάτες ηλεκτρικές μικροσυσκευές, εκτός από τις βασικές όπως το ψυγείο και την ηλεκτρική κουζίνα.  Όλες αυτές οι συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, από τη μία έχουν κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, από την άλλη όμως καταναλώνουν πολύ ενέργεια και κάνουν κακό στο περιβάλλον με τις εκπομπές και τα απόβλητα τους.

5 τρόποι για «πράσινη» κουζίνα



1. Επιλέξτε ηλεκτρικές συσκευές με υψηλή ενεργειακή απόδοσης.  Η τεχνολογία μας έχει επιτρέψει να χρησιμοποιούμε εξελιγμένες συσκευές που δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα. Αντικαταστήστε τις ηλεκτρικές συσκευές με νέες με υψηλότερη ενεργειακή απόδοση ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να κάνετε μια αντίστοιχη αγορά, προτιμήστε ένα προϊόν που θα  έχει υψηλή ενεργειακή κλάση.

2. «Εξαφανίστε» τις περιττές μικροσυσκευές.  Ένα συνηθισμένο φαινόμενο στις σύγχρονες κουζίνες είναι οι αμέτρητες μικροσυσκευές, οι οποίες συχνά καταλήγουν να  σκονίζονται σε κάποια γωνία αχρησιμοποίητες. Καλό θα είναι να βγάλετε από το ντουλάπι όλες αυτές τις άχρηστες συσκευές και να τις χαρίσετε σε κάποιον που τις χρειάζεται ή ακόμα και να τις πουλήσετε στο διαδίκτυο. Ειδάλλως μπορείτε να τις πάτε σε κάποιο κατάστημα που ανακυκλώνει ηλεκτρικά είδη για να μαζέψει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Θα απεγκλωβίσετε την κουζίνα σας από ανεπιθύμητα στοιχεία και ταυτόχρονα θα βοηθήσετε στην προστασία του περιβάλλοντος.

3. Μην κάνετε προθέρμανση στον ηλεκτρικό φούρνο.  Αν και συχνά βλέπουμε την προθέρμανση να συνιστάται από τους κατασκευαστές πολλών προϊόντων, όπως και σε συνταγές μαγειρικής, δεν είναι πάντα απαραίτητη. Οι σύγχρονοι φούρνοι είναι τεχνολογικά προηγμένοι και ζεσταίνονται πολύ γρήγορα, πράγμα που κάνει την προθέρμανση να είναι μια ακόμη σπατάλη ενέργειας.

4.  Χρησιμοποιείστε προϊόντα καθαρισμού, που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.  Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά καθαριστικά που είναι βιοδιασπώμενα και δεν δημιουργούν τόσο μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον όσο τα παραδοσιακά προϊόντα. Επίσης φροντίστε να χρησιμοποιείτε ανταλλακτικά για την μείωση των πλαστικών συσκευασιών. Ακόμη καλύτερα, φτιάξτε τα δικά σας χειροποίητα και φυτικά καθαριστικά, όποτε αυτό είναι δυνατό. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι κανένα βλαβερό χημικό δεν θα μπει στην κουζίνα σας.

5.  Χρησιμοποιείστε το πλυντήριο πιάτων.  Συχνά το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων μπορεί να εξοικονομεί περισσότερο νερό από ότι το πλύσιμο στο χέρι.   Φυσικά δεν χρειάζεται να βάζουμε πλυντήριο για 2-3 πιάτα ή μερικές κούπες, αυτά τα ξεπλένουμε γρήγορα στο νεροχύτη. Όταν πρόκειται όμως για μια στοίβα από άπλυτα πιάτα και ποτήρια, τότε προτιμήστε το πλυντήριο, το οποίο θα καταναλώσει την λιγότερη απαραίτητη ενέργεια για να ζεστάνει το νερό. Σε πολλές συσκευές υπάρχουν πλέον ρυθμίσεις για εξοικονόμηση ενέργειας που καλό είναι να εφαρμόζετε για καθαρό και υγιεινό περιβάλλον.


Οι παραπάνω 5 απλοί τρόποι θα βοηθήσουν την κουζίνα σας να αναπνέει «πράσινα»!!! Εάν θυμάστε να τους εφαρμόζετε καθημερινά, σίγουρα θα μειώσετε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και παράλληλα θα εξοικονομήσετε χρήματα.  Ο φυσικός τρόπος ζωής είναι μια σημαντική βοήθεια που χρωστάει ο καθένας μας στο περιβάλλον!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις