Από το Blogger.
RSS

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ: Μάραθος



Ο μάραθος είναι ένα φυτό πολλαπλών χρήσεων, το οποίο θα σας δώσει αρωματικούς σπόρους και φύλλα  για καρύκευμα, αλλά και μία γευστική ρίζα που τρώγεται σαν λαχανικό. Είναι ένα ανθεκτικό, πολυετές φυτό που ευδοκιμεί στην Ευρώπη και χρησιμοποιείται για να νοστιμέψει τις μαγειρικές συνταγές, αλλά και για τις ευεργετικές του ιδιότητες σαν βότανο.

Αν αποφασίσετε να τον φυτέψετε στον κήπο σας, θα πρέπει να διαλέξετε ένα ηλιόλουστο μέρος και να φροντίσετε να του αφήσετε χώρο, διότι το φυτό γίνεται αρκετά ψηλό. Προτιμά μαλακό και εύφορο χώμα με καλή αποστράγγιση. Σπείρετε τους σπόρους μάραθου τον Απρίλιο κατευθείαν στο χώμα, γιατί δεν αγαπά την μεταφύτευση.  Φροντίστε να τον φυτέψετε μακριά από τον άνιθο ή τον κολίανδρο γιατί  τα φυτά αυτά γονιμοποιούνται μεταξύ τους  με αποτέλεσμα την κακή παραγωγή.

Θα δείτε το μάραθό σας να μεγαλώνει γρήγορα και να παίρνει ύψος, αρκεί να το ποτίζετε και να το σκαλίζετε τακτικά. Σε μερικές εβδομάδες θα μπορέσετε να κόψετε τα πρώτα νεαρά φύλλα για να τα χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας.  Στο τέλος του καλοκαιριού θα μαζέψετε τους σπόρους. Τινάξτε τις ώριμες κορυφές με τους σπόρους σε ένα σεντόνι και αφήστε τους να αποξηραθούν πριν τους αποθηκεύσετε. Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε τη ρίζα, μπορείτε να το ξεριζώσετε μόλις δείτε να φουσκώνει το στέλεχος του φυτού κοντά στο χώμα.

Ο μάραθος είναι βότανο γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες όσον αφορά το πεπτικό σύστημα. Λέγεται ότι μειώνει την οσμή του σώματος και ότι μπορεί να αυξήσει την ροή του γάλακτος στις γυναίκες που θηλάζουν. Κατά τα άλλα είναι ένα φυτό πλούσιο σε βιταμίνη C, σε ασβέστιο, σε κάλιο, σε φώσφορο και σε μαγνήσιο. Τα πολλαπλά του οφέλη τον κάνουν περιζήτητο και ιδιαίτερα αγαπητό από τους Μεσογειακούς λαούς, που το έχουν ενσωματώσει στην καθημερινή τους διατροφή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις