Από το Blogger.
RSS

7 ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ


Τα αιθέρια έλαια είναι η ζωτική ενέργεια της φύσης.

Προέρχονται από αρωματικά φυτά μέσω απόσταξης και έχουν ευχάριστη μυρωδιά και τεράστια οφέλη στην ψυχική και σωματική μας υγεία.



Παρακάτω  θα δούμε 7 τρόπους για να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια και να κάνετε την καθημερινότητα σας πιο όμορφη.


1. Αναμείξτε 2-3 σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο με την καθημερινή σας κρέμα και κάντε ένα ευεργετικό μασάζ στο δέρμα σας. Το πρόσωπο σας θα αποκτήσει μαλακή υφή, θα ενυδατωθεί και θα δείχνει υγιές και λαμπερό. Από τα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια για απαλό δέρμα, είναι της λεβάντας και της μαργαρίτας.

2. Αρωματίστε τον χώρο του σπιτιού σας προσθέτοντας νερό και μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας σε ένα μπουκαλάκι με σπρέι.  Το αιθέριο έλαιο λεβάντας θα διώξει το στρες και θα σας χαλαρώσει, ενώ αν προτιμήσετε το πορτοκάλι ή το λεμόνι, θα ανανεώσει την ατμόσφαιρα και θα σας γεμίσει ενέργεια.

3. Κρατήστε τα κουνούπια και τις μύγες μακριά με αιθέρια έλαια. Το άρωμα του ευκαλύπτου, του σανταλόξυλου, της σιτρονέλας, του δυόσμου και πολλών άλλων φυτών είναι εντομοαπωθητικά. Σε ένα μπολ με νερό ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου και περάστε τα κουφώματα  ή το κιόσκι στον κήπο για να κρατήσετε τα ενοχλητικά έντομα μακριά. Αλείψτε με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου το λουρί του σκύλου σας για να απωθήσετε τους ψύλλους και τα παράσιτα.

4. Φτιάξτε ποτ πουρί με αποξηραμένα λουλούδια που θα έχετε αρωματίσει με το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο και βάλτε τα στη ντουλάπα ή στα συρτάρια σας. Μόλις ανοίγεται τη ντουλάπα θα σας περιμένει ένα ευχάριστο άρωμα και τα ρούχα θα είναι πάντα φρέσκα. Επιπρόσθετα θα κρατήσετε το σκώρο μακριά από τα μάλλινα σας.

5. Καθαρίστε και φροντίστε πληγές και καψίματα με αιθέριο έλαιο tea tree ή λεβάντα. Σε ένα βαμβάκι ρίξτε μερικές σταγόνες και περάστε το απαλά και ευγενικά πάνω από την πληγή για να την καθαρίσετε. Έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και θα βοηθήσουν το δέρμα να αποκατασταθεί γρήγορα και ανώδυνα.

6. Τέλος στα βρωμερά παπούτσια με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου δυόσμου ή μέντας. Ρίξτε 2-3 σταγόνες πάνω σε ένα βαμβάκι και ταμπονάρετε το παπούτσι εσωτερικά. Ειδάλλως ψεκάστε με αραιωμένο με νερό αιθέριο έλαιο τις κάλτσες σας.

7. Ηρεμήστε και αποκοιμίστε το μωρό σας με αρωματοθεραπεία. Τα μωρά είναι ευαίσθητα στις μυρωδιές γιαυτό μην υπερβάλλεται με την δόση και προτιμάτε να τα αραιώνεται με νερό. Το χαλαρωτικό άρωμα της λεβάντας, το απαλό άγγιγμα του λαδιού καρύδας και η γλυκιά μυρωδιά του βερίκοκου είναι μερικά από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά συστατικά για ένα χαλαρωτικό μασάζ πριν τον ύπνο, που θα φέρει όνειρα γλυκά στο αγγελούδι σας.

ΝΑΥΤΙΑ & ΕΜΕΤΟΣ; ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΑΦΕΨΗΜΑ ΚΑΝΕΛΑΣ


Η συστολή των μυών του στομάχου, που οδηγεί στην αποβολή των τροφών και των υγρών, μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες.

 Η εγκυμοσύνη, η κατανάλωση αλκοόλ, η υπερφαγία, η γρίπη και άλλες ασθένειες ή διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και εμετό. Τα συμπτώματα είναι ζάλη, μεταβολή της θερμοκρασίας, αύξηση των παλμών της καρδιάς αλλά και κακή διάθεση.

Ένα γιατροσόφι για την αντιμετώπιση της ναυτίας  είναι η κανέλα.
Φτιάξτε ένα αφέψημα κανέλας & μελιού και πιέστε το διαδοχικά  2-3 φορές την ημέρα. Σε ένα μπρίκι βράστε ένα φλιτζάνι νερό, στο οποίο θα έχετε προσθέσει ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα ή ένα ξυλάκι κανέλα. Στραγγίστε το και προσθέστε μια κουταλιά μέλι για να του δώσετε γλυκιά γεύση. Όποτε νιώθετε έντονα το αίσθημα της ναυτίας, πίνετε μερικές γουλιές από το παρασκεύασμα και σύντομα θα νιώσετε καλύτερα και θα αποφύγετε τον εμετό.







ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ Η ΜΠΑΝΑΝΟΦΛΟΥΔΑ


Εάν υποφέρετε από τις φρικτές αιμορροΐδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό παραδοσιακό γιατροσόφι της Ανατολής και να ανακουφιστείτε από την ενόχληση.


Ο διευθυντής του τμήματος εναλλακτικής ιατρικής  του Πανεπιστημίου των Επιστημών της Φιλαδέλφειας, Αμερικής, ο οποίος μελετά τα παραδοσιακά γιατροσόφια για πάνω από μισό αιώνα, λέει ότι η φλούδα μιας μπανάνας μπορεί να απαλύνει τον πόνο στην περιοχή και να είναι καταπραϋντική, επειδή περιέχει συστατικά που είναι ολισθηρά όπως το άμυλο και άλλους πολυσακχαρίτες.  Επίσης η μπανάνα μπορεί να έχει ήπιες αντί- βακτηριδιακές ιδιότητες και να εφαρμοστεί τοπικά για την καταπολέμηση των μολύνσεων.

Ο ίδιος καθηγητής αναφέρει πως η εφαρμογή της μπανανόφλουδας στις αιμορροΐδες μπορεί να  φαίνεται γελοία σε πολλούς, αλλά όχι σε αυτόν που τόσα χρόνια έχει μελετήσει την χρήση ακόμα πιο περίεργων μέσων για την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙ


Η μάσκα προσώπου με αβοκάντο είναι ένα πολύ παλιό μυστικό ομορφιάς, που χρησιμοποιείται από τις γυναίκες εδώ και αιώνες.

Η φύση μας χαρίζει ένα υπέροχο δώρο, ευεργετικό για το δέρμα. Το αβοκάντο έχει αμέτρητα οφέλη - εμποδίζει την εμφάνιση της ακμής, ενυδατώνει βαθιά, τονώνει το δέρμα και το κάνει πιο ελαστικό, προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες UV.

Μπορείτε να απολαύσετε μια θρεπτική και ενυδατική μάσκα με αβοκάντο, που θα φτιάξετε μόνη σας και να νιώσετε τη χαλαρωτική εμπειρία ενός σπα στο σπίτι σας.

υλικά:

  • μισό ώριμο αβοκάντο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

εφαρμογή:
Κοψτε το αβοκάντο σε κομμάτια και πιέστε το με ένα πιρούνι να γίνει πουρές.
Όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο, προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε καλά.
Πλύνετε το πρόσωπο με χλιαρό νερό και στεγνώστε το με μια πετσέτα.
Απλώστε τη μάσκα στο πρόσωπο και το λαιμό.
Αφήστε το από 15 μέχρι 30 λεπτά.
Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: ΚΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ ΒΡΩΜΗΣ


Το γλυκάκι που ανακάλυψα στις Συνταγές της Ασπρούλας είναι εύκολο, γρήγορο και πολύ υγιεινό.

Μπορείτε να τα φτιάξετε για να τα απολαύσουν τα παιδιά στο πάρτυ ή για να συνοδέψουν το αγαπημένο σας τσάι.




Υλικά για 12 κέικ: 

  • 150γρ αλεύρι μαλακό
  • 2κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 50γρ νιφάδες βρώμης
  • 75γρ ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 40γρ βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 150γρ γιαούρτι
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένη κανέλα
  • 2 μικρά μήλα τριμμένα
  • 50γρ σταφίδες


Εφαρμογή: 

Σε ένα μπόλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και την κανέλα. Προσθέτουμε στο ίδιο μπολ τη ζάχαρη και τις νιφάδες της βρώμης. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα τα τοποθετούμε στο μπολ με το μείγμα αλευριού μαζί και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με αναδευτήρα χειρός τα αυγά με το βούτυρο - λάδι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα αλεύρι - νιφάδες - μήλα ανακατεύοντας με ένα μεταλλικό κουτάλι.

Τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι ανακατεύουμε και μοιράζουμε το μείγμα με το κουτάλι σε φόρμα με θήκες τις οποίες έχουμε ελαφρά βουτυρώσει ή έχουμε τοποθετήσει τα ειδικά χαρτάκια ψησίματος.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς κι αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 15 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.


Στη σελίδα της Ασπρούλας θα βρείτε φωτογραφίες και μικρά μυστικά για παραλλαγές στην συνταγή με εξίσου γευστικό αποτέλεσμα!

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΟΥΛΑ


Όπως και τα περισσότερα φρούτα της ίδια οικογένειας, η φράουλα έχει υψηλή θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε κάλιο, φυσικά σάκχαρα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Εκτός από τα παραπάνω, η φράουλα έχει μεγάλες καθαριστικές ιδιότητες, που βοηθούν όλο τον ανθρώπινο οργανισμό να αποτοξινωθεί.

Μια ακόμα ιδιότητα της φράουλας, η οποία είναι λιγότερο γνωστή, είναι η εξαιρετική θεραπευτική ιδιότητα της για τα ούλα και για τα δόντια. Η πολτοποιημένη φράουλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν οδοντόκρεμα για να καθαρίσει και να γυαλίσει τα δόντια σας. Επίσης θωρακίζει φυσικά τα ούλα και το εσωτερικό του στόματος και τα προστατεύει από ασθένειες, όπως η ουλίτιδα.

Προσθέστε τη φράουλα στην διατροφή σας και απολαύστε γερά δόντια, ενώ απολαμβάνετε την νόστιμη της γεύση και τα αμέτρητα οφέλη της στον οργανισμό.



ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΑΛΑΚΡΑΣ


Από τα παλιά χρόνια κυκλοφορούν πολλά και διάφορα γιατροσόφια για την γιατρειά της φαλάκρας και την ενίσχυση της ανάπτυξης νέας τρίχας. Ένα από τα πιο παλιά και περίεργα που έχω δει είναι αυτό που αναφέρεται σε μια αγγλική εφημερίδα του 1930.

Ένα εξαιρετικό τονωτικό του τριχωτού της κεφαλής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ένα παρασκεύασμα από κρεμμύδι και τζιν. Για να το φτιάξετε θα χρειαστεί να κόψετε το κρεμμύδι σε ροδέλες και να το αφήσετε ένα βράδυ να μουλιάσει μέσα σε τζιν χωρίς ζάχαρη.  Βρέξτε με μικρές ποσότητες του μείγματος τα ακροδάκτυλά σας και κάνετε ελαφρύ μασάζ στις ρίζες. Δε χρειάζεται ξέβγαλμα γι αυτό μπορείτε να το εφαρμόζετε πριν χτενίσετε τα μαλλιά σας το πρωί ή το βράδυ.

Δοκιμάστε το παλιό, αλλά  όχι ντεμοντέ, μυστικό για να σας βοηθήσει να προωθήσετε την ανάπτυξη  των μαλλιών σας και να ξενοιάσετε από την φαλάκρα.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ: Μάραθος



Ο μάραθος είναι ένα φυτό πολλαπλών χρήσεων, το οποίο θα σας δώσει αρωματικούς σπόρους και φύλλα  για καρύκευμα, αλλά και μία γευστική ρίζα που τρώγεται σαν λαχανικό. Είναι ένα ανθεκτικό, πολυετές φυτό που ευδοκιμεί στην Ευρώπη και χρησιμοποιείται για να νοστιμέψει τις μαγειρικές συνταγές, αλλά και για τις ευεργετικές του ιδιότητες σαν βότανο.

Αν αποφασίσετε να τον φυτέψετε στον κήπο σας, θα πρέπει να διαλέξετε ένα ηλιόλουστο μέρος και να φροντίσετε να του αφήσετε χώρο, διότι το φυτό γίνεται αρκετά ψηλό. Προτιμά μαλακό και εύφορο χώμα με καλή αποστράγγιση. Σπείρετε τους σπόρους μάραθου τον Απρίλιο κατευθείαν στο χώμα, γιατί δεν αγαπά την μεταφύτευση.  Φροντίστε να τον φυτέψετε μακριά από τον άνιθο ή τον κολίανδρο γιατί  τα φυτά αυτά γονιμοποιούνται μεταξύ τους  με αποτέλεσμα την κακή παραγωγή.

Θα δείτε το μάραθό σας να μεγαλώνει γρήγορα και να παίρνει ύψος, αρκεί να το ποτίζετε και να το σκαλίζετε τακτικά. Σε μερικές εβδομάδες θα μπορέσετε να κόψετε τα πρώτα νεαρά φύλλα για να τα χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας.  Στο τέλος του καλοκαιριού θα μαζέψετε τους σπόρους. Τινάξτε τις ώριμες κορυφές με τους σπόρους σε ένα σεντόνι και αφήστε τους να αποξηραθούν πριν τους αποθηκεύσετε. Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε τη ρίζα, μπορείτε να το ξεριζώσετε μόλις δείτε να φουσκώνει το στέλεχος του φυτού κοντά στο χώμα.

Ο μάραθος είναι βότανο γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες όσον αφορά το πεπτικό σύστημα. Λέγεται ότι μειώνει την οσμή του σώματος και ότι μπορεί να αυξήσει την ροή του γάλακτος στις γυναίκες που θηλάζουν. Κατά τα άλλα είναι ένα φυτό πλούσιο σε βιταμίνη C, σε ασβέστιο, σε κάλιο, σε φώσφορο και σε μαγνήσιο. Τα πολλαπλά του οφέλη τον κάνουν περιζήτητο και ιδιαίτερα αγαπητό από τους Μεσογειακούς λαούς, που το έχουν ενσωματώσει στην καθημερινή τους διατροφή.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: 5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η κουζίνα είναι ο πιο πολυσύχναστος χώρος του σπιτιού. Ίσως και το καλύτερο μέρος για να λάβετε μέτρα που θα κάνουν τη ζωή σας πιο φυσική και θα εξοικονομήσουν άσκοπη ενέργεια.

Οι παρακάτω 5 τρόποι θα σας βοηθήσουν να κάνετε την κουζίνα σας πιο «πράσινη» και ταυτόχρονα να εξοικονομήσετε χρήματα.


Οι περισσότερες κουζίνες σήμερα είναι γεμάτες ηλεκτρικές μικροσυσκευές, εκτός από τις βασικές όπως το ψυγείο και την ηλεκτρική κουζίνα.  Όλες αυτές οι συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, από τη μία έχουν κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, από την άλλη όμως καταναλώνουν πολύ ενέργεια και κάνουν κακό στο περιβάλλον με τις εκπομπές και τα απόβλητα τους.

5 τρόποι για «πράσινη» κουζίνα



1. Επιλέξτε ηλεκτρικές συσκευές με υψηλή ενεργειακή απόδοσης.  Η τεχνολογία μας έχει επιτρέψει να χρησιμοποιούμε εξελιγμένες συσκευές που δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα. Αντικαταστήστε τις ηλεκτρικές συσκευές με νέες με υψηλότερη ενεργειακή απόδοση ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να κάνετε μια αντίστοιχη αγορά, προτιμήστε ένα προϊόν που θα  έχει υψηλή ενεργειακή κλάση.

2. «Εξαφανίστε» τις περιττές μικροσυσκευές.  Ένα συνηθισμένο φαινόμενο στις σύγχρονες κουζίνες είναι οι αμέτρητες μικροσυσκευές, οι οποίες συχνά καταλήγουν να  σκονίζονται σε κάποια γωνία αχρησιμοποίητες. Καλό θα είναι να βγάλετε από το ντουλάπι όλες αυτές τις άχρηστες συσκευές και να τις χαρίσετε σε κάποιον που τις χρειάζεται ή ακόμα και να τις πουλήσετε στο διαδίκτυο. Ειδάλλως μπορείτε να τις πάτε σε κάποιο κατάστημα που ανακυκλώνει ηλεκτρικά είδη για να μαζέψει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Θα απεγκλωβίσετε την κουζίνα σας από ανεπιθύμητα στοιχεία και ταυτόχρονα θα βοηθήσετε στην προστασία του περιβάλλοντος.

3. Μην κάνετε προθέρμανση στον ηλεκτρικό φούρνο.  Αν και συχνά βλέπουμε την προθέρμανση να συνιστάται από τους κατασκευαστές πολλών προϊόντων, όπως και σε συνταγές μαγειρικής, δεν είναι πάντα απαραίτητη. Οι σύγχρονοι φούρνοι είναι τεχνολογικά προηγμένοι και ζεσταίνονται πολύ γρήγορα, πράγμα που κάνει την προθέρμανση να είναι μια ακόμη σπατάλη ενέργειας.

4.  Χρησιμοποιείστε προϊόντα καθαρισμού, που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.  Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά καθαριστικά που είναι βιοδιασπώμενα και δεν δημιουργούν τόσο μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον όσο τα παραδοσιακά προϊόντα. Επίσης φροντίστε να χρησιμοποιείτε ανταλλακτικά για την μείωση των πλαστικών συσκευασιών. Ακόμη καλύτερα, φτιάξτε τα δικά σας χειροποίητα και φυτικά καθαριστικά, όποτε αυτό είναι δυνατό. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι κανένα βλαβερό χημικό δεν θα μπει στην κουζίνα σας.

5.  Χρησιμοποιείστε το πλυντήριο πιάτων.  Συχνά το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων μπορεί να εξοικονομεί περισσότερο νερό από ότι το πλύσιμο στο χέρι.   Φυσικά δεν χρειάζεται να βάζουμε πλυντήριο για 2-3 πιάτα ή μερικές κούπες, αυτά τα ξεπλένουμε γρήγορα στο νεροχύτη. Όταν πρόκειται όμως για μια στοίβα από άπλυτα πιάτα και ποτήρια, τότε προτιμήστε το πλυντήριο, το οποίο θα καταναλώσει την λιγότερη απαραίτητη ενέργεια για να ζεστάνει το νερό. Σε πολλές συσκευές υπάρχουν πλέον ρυθμίσεις για εξοικονόμηση ενέργειας που καλό είναι να εφαρμόζετε για καθαρό και υγιεινό περιβάλλον.


Οι παραπάνω 5 απλοί τρόποι θα βοηθήσουν την κουζίνα σας να αναπνέει «πράσινα»!!! Εάν θυμάστε να τους εφαρμόζετε καθημερινά, σίγουρα θα μειώσετε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και παράλληλα θα εξοικονομήσετε χρήματα.  Ο φυσικός τρόπος ζωής είναι μια σημαντική βοήθεια που χρωστάει ο καθένας μας στο περιβάλλον!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις