Από το Blogger.
RSS

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ: πώς θα φτιάξετε τον τέλειο βοτανόκηπο;

    Τα βότανα και τα αρωματικά φυτά, αν και έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες  για τον άνθρωπο, δεν είναι απαιτητικά στην καλλιέργεια τους. Ο τέλειος βοτανόκηπος μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και από αρχάριους «κηπουρούς», αρκεί να προσέξετε κάποιους σημαντικούς παράγοντες, οι οποίοι βοηθούν τα φυτά να μεγαλώσουν υγιή και να προσφέρουν καλή σοδειά.

   Το σωστό μέρος φύτευσης είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολήσει αρχικά. Τα περισσότερα αρωματικά φυτά λατρεύουν τον ήλιο και αναπτύσσονται ταχύτερα όταν φυτευτούν σε ένα σημείο που το βλέπει ο ήλιος αρκετές ώρες της ημέρας. Βέβαια, επειδή όλοι οι κήποι έχουν και τα σκιερά τους σημεία, καλό θα είναι να κάνετε ένα σχεδιασμό πριν ξεκινήσετε να φυτεύετε, έτσι ώστε να τοποθετήσετε εκεί, τα φυτά που θέλουν λιγότερο ήλιο από τα άλλα.

    Ο σχεδιασμός του κήπου πριν ξεκινήσετε τη φύτευση, είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε. Κάποια φυτά αγαπούν να ζουν δίπλα σε άλλα. Κάντε μια έρευνα και τοποθετήστε τα σε εκείνο το σημείο, που θεωρείται πως η ανάπτυξή τους θα ευνοηθεί. Μην ξεχνάτε να αφήνετε ικανοποιητικές αποστάσεις ανάμεσα στα φυτά, δίνοντας τα έτσι περιθώριο να αναπνέουν ελεύθερα και να αναπτυχθούν σωστά.

    Αφού αποφασίσετε τη θέση των βοτάνων μέσα στον κήπο σας, το επόμενο βήμα θα είναι να προετοιμάσετε το χώμα του βοτανόκηπου σας. Σκάψτε το χώμα με ένα τσαπί όλο τον κήπο, για να μαλακώσει το χώμα, που με τον καιρό έχει πατηθεί σε μία σκληρή μάζα. Ένα καλά σκαμμένος κήπος βοηθά τις ρίζες των φυτών να αναπτύσσονται σωστά και να φτάνουν πιο βαθιά. Επίσης τα κενά στο χώμα, που δημιουργούνται με το σκάψιμο, βοηθούν το νερό να απλώνετε καλύτερα σε όλη την επιφάνεια και να πάει βαθύτερα. Η περιποίηση του χώματος του κήπου σας θα ολοκληρωθεί με το άπλωμα της κοπριάς ή του κομπόστ. Απλώστε το πλούσιο χώμα σε ένα στρωμα περίπου 3 εκατοστών σε όλο τον κήπο και ανακατέψτε. Η κοπριά περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά για να μεγαλώσουν σωστά.

    Αφού προετοιμάσετε το έδαφος και αποφασίσετε την τελικά θέση των φυτών, ήρθε η ώρα να αρχίσετε τη φύτευση. Δημιουργήστε μία όαση χρωμάτων και αρωμάτων στην αυλή σας, ένα χώρο που θα σας ξεκουράζει και θα σας προμηθεύει με υπέροχα αρωματικά φυτά. Διαλέξτε υγιή και δυνατά υβρίδια και φροντίστε για το συχνό πότισμά τους. Τα περισσότερα βότανα θέλουν συχνό πότισμα αλλά όχι υπερβολικό. Το υπερβολικό νερό θα αδυνατίσει το φυτό σας και οδηγήσει σε ασθένειες. Αν και τα αρωματικά φυτά είναι πολύ ανθεκτικά στις ασθένειες, καλό θα είναι να τα προσέχετε και συχνά να κοιτάτε τα φύλλα τους για τυχόν παράσιτα.


    Εάν έχετε πρόβλημα χώρου, να θυμάστε ότι τα βότανα αναπτύσσονται αρκετά καλά και σε γλάστρες.

   Φτιάξτε έναν αρωματικό παράδεισο στο σπίτι σας, συνδυάζοντας χρώματα και μυρωδιές.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις