Από το Blogger.
RSS

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ: Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα και ευδοκιμεί στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική. Για αιώνες χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους για τις θεραπευτικές του ιδιότητες αλλά και για την απαλή και ευχάριστη γεύση του σαν τσάι.  Οι Αιγύπτιοι  πίστευαν οτι θεραπεύει τη γρίπη και το αφιέρωναν στους θεούς για να κερδίσουν την ευνοιά τους.  Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι συνιστούσαν λουτρά και καταπλάσματα με χαμομήλι για ανακούφιση από τον πονοκέφαλο και τις δυσλειτουργίες των νεφρών. Στην Μεσαιωνική Αγγλία το τσάι από χαμομήλι χρησιμοποιούνταν για τις ηρεμήστικές του ιδιότητες αλλά και για να αρωματίσει ευχάριστα και να φρεσκάρει την ατμόσφαιρα του σπιτιού.


Είναι ένα από τα πιο αγαπητά βότανα και τα λουλούδια του, που μοιάζουν με μαργαρίτες έχουν  πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Αν δεν έχουμε την δυνατότητα να το μαζέψουμε από τη φύση, μπορούμε να το καλλιεργήσουμε στον κήπο μας.  Είναι ποώδες θάμνος και ψηλώνει περίπου ως τα 50-70 εκατοστά.  Ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη ή το φθινόπωρο, αρχικά σε μικρές γλάστρες και όταν μεγαλώσει αρκετά και είναι έτοιμο για μεταφύτευση, το μεταφέρουμε στο έδαφος ή σε μεγαλύτερη γλάστρα. Φροντίστε να αφήσετε περίπου 15 εκατοστά ανάμεσα στα φυτά για να έχουν χώρο να αναπτυχθούν.

Επιλέξτε ένα στεγνό και φωτεινό μέρος του κήπου σας για το χαμομήλι και ποτίζετε τακτικά. Λέγεται οτι το αρωματικό χαμομήλι κρατά μακριά τα έντομα και τα παράσιτα των φυτών. Αν και είναι μονοετές φυτό, το χαμομήλι ξανα φυτρώνει την επόμενη χρονιά από μόνο του.

Μαζέψτε τα άνθη του χαμομηλιού ένα πρωινό πριν τα δει ο ήλιος, κόβωντας τα με ένα ψαλίδι. Απλώστε τα σε χαρτί και αφήστε τα να ξεραθούν σε ένα καλά αεριζόμενο και στεγνό χώρο.  Όταν αποξηραθούν τα λουλούδια αποθηκεύστε τα σε βαζάκια κλεισμένα αεροστεγώς.

Χρησιμοποιείστε τα αποξηραμένα άνθη του χαμομηλιού για να φτιάξετε ένα γευστικό και θεραπευτικό τσάι ή σε κάποιο ποτ-πουρί για να αρωματίσετε χώρους . Επίσης το χαμομήλι βρίσκει χρήση σε σπιτικές συνταγές για καλλυντικά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις