Από το Blogger.
RSS

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ: Θυμάρι


Το θυμάρι είναι ένα θαμνώδες φυτό με ιδιαίτερο άρωμα, που ευδοκιμεί σε αρκετές ορεινές περιοχές της χώρας μας και μπορείτε να το μαζέψετε από τη φύση στις εξορμήσεις σας.
Από την άλλη, αν αποφασίσετε να το καλλιεργήσετε στον κήπο σας δε θα δυσκολευτείτε καθόλου. Αναπτύσσεται γρήγορα και μέσα σε λίγους μήνες θα έχετε ένα θάμνο με πλούσιο πράσινο φύλλωμα και όμορφη μυρωδιά.

Οι σπόροι του θυμαριού είναι μικροί και λεπτοί, γιαυτό καλό θα είναι να τους φυτέψετε αρχικά σε γλαστράκι στις αρχές της άνοιξης, καλύπτοντας τους με ένα λεπτό στρώμα χώματος. Μόλις τα φυντάνια γίνουν περίπου 5 εκατοστά, διαλέξτε μία ηλιόλουστη γωνιά του βοτανόκηπου σας και μεταφυτέψτε τα εκεί σε απόσταση μεταξύ τους περίπου 30 εκατοστά.

Το θυμάρι χρειάζεται ξηρό και αμμώδες χώμα, φροντίστε να  μην το φυτέψετε σε υγρό και σκιερό σημείο με βαρύ χώμα. Δε χρειάζεται πολύ νερό γενικότερα και είναι καλό την πρώτη βδομάδα της μεταφύτευσης να σκαλίζετε ελαφρά τη γύρω περιοχή για να αερίζετε το χώμα και να βγάζετε τυχόν αγριόχορτα που θα αναπτυχθούν παρακείμενα.

Κατόπιν, μόλις το θυμάρι αρχίσει να αναπτύσσετε, αν βάλετε λίγο άχυρο στην ρίζα του, θα βοηθήσετε τα χαμηλότερα κλαδιά να μένουν καθαρά και να μην ακουμπάνε στο έδαφος, όπως επίσης και τα ζιζάνια να μείνουν μακριά.

Η καλύτερη περίοδος για να μαζέψετε τη σοδειά είναι τα μέσα του καλοκαιριού, πριν αρχίσει να ανθίζει, αν και μπορείτε να κόβετε κορυφές σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας του, κάτι που θα το βοηθήσει να αναπτυχθεί και να ευδοκιμίσει. Αμέσως μετά τη συγκομιδή θα ξεκινήσει μία δεύτερη περίοδος ανάπτυξης , που θα χρειαστεί λίγο περισσότερο προσοχή τους χειμερινούς μήνες για να μη παγώσει.

Μετά το κόψιμο των κλαδιών του θυμαριού, απλώστε τα σε εφημερίδες και αφήστε τα να στεγνώσουν σε σκιερό και ζεστό μέρος. Όταν ξεραθεί τα φύλλα του θα χωρίσουν από τον ξυλώδη μίσχο και θα τρίβεται πιο εύκολα.


Το εξαιρετικό του άρωμα θα σας μαγεύει κάθε φορά που περνάτε δίπλα από το φυτό και χρησιμοποιώντας το φρέσκο ή αποξηραμένο στις συνταγές σας θα κερδίσετε πολλά κολακευτικά σχόλια για τις μαγειρικές σας ικανότητες!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις