Το σαφράν είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό και προέρχεται από τους αποξηραμένους στημόνες του άνθους του φυτού κρόκου σαφράν. Χρηιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες, τους Αιγύπτιους και τους Ινδούς τόσο στη μαγειρική, όσο και την ιατρική. Παραδοσιακά, οι χρήσεις του κρόκου εκτείνονται πολύ πέρα από την κουζίνα.
Ένα παραδοσιακό γιατροσόφι που έδιναν οι γιαγιάδες στις νεαρες κοπέλες που υπέφεραν από πόνους περιόδου ήταν μία κούπα γάλα στην οποία είχαν αφήσει κρόκο σαφράν για λίγα λεπτά, ως που να πάρει ένα γλυκό κόκκινο χρώμα. Ο κρόκος έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και να ανακουφίζει από τους έντονους πόνους της περιόδου, που ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες.