Η αγκινάρα είναι ένα πολύ γνωστό φυτό στην Ελλάδα, μαγειρεύεται ιδιαίτερα σε πολλές περιοχές της χώρας μας και περιέχει ασβέστιο, φώσφορο και πολλές βιταμίνες.
Σε περίπτωση πονόλαιμου όμως αποτελεί ένα παραδοσιακό γιατροσόφι για να ανακουφιστούμε.
Κόβουμε τα φύλλα της αγκινάρας σε μικρά κομμάτια και τα ανακατεύουμε με φρέσκο βούτυρο σε ένα μπολ. Το παρασκεύασμα που θα δημιουργηθεί, το τοποθετούμε περιμετρικά του πονεμένου λαιμού και τα δένουμε με ένα πανί. Αφήνουμε το κατάπλασμα εκεί για μισή ώρα και μετά ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.